Последователи

петък, 28 февруари 2014 г.

Суеверието

Седя си и се чудя - трябвали непременно да си тъп за да си суеверен? Изглежда не е абсолютно задължително, но се препоръчва. Някои от обсебените от суеверия хора които срещам са толкова малоумни, че трудно формулират изречение с повече от три прости думи. Суеверните не са религиозни, смятат се за такива в повечето случаи, но не знаят нищо за религията, просто оправдавт с нея някои от маниите си. Опитите ми да получа обяснение "защо?", винаги завършват с празен поглед лишен от мисъл, известно количество злоба - заради въпроса, и бърза смяна на темата.
 От идиотщините с които се заобкалят хората най-силно ме впечатлява ужасът от разни птици - куковици, сови и т.н. Те са смъртоносни според суеверните. Не е ясно защо. Като ги чуят, и - умирачка. То те не могат да различат чухал от кукумявка, ама няма значение. Гонят ги и изпадат в истерия като чуят съмнителни птичи звуци.
Счупеното огледало също е потенциално смъртоносно, най-малкото болестотворно. Правят се сума ти ритуали ако счупиш някое. Сложността на ритуалите е пряко свързана и обратнопропорционална на интелекта на суеверния.
Черната котка... Четен брой неща??!... Подарък съдържащ две неща, колан, часовник за подарък. Да броиш бенките на някого?! Да споделяш планове, да кажеш че си добре...
Чудя се поради каква нелепа причина им е необходимо да си усложняват живота с измислици и глупости. Предполагам поради страх основан на невежество, неспособността за самостоятелно мислене дължащо се на близкото радство между роднинте им... Знам ли.
Обаче по-гадното е, че непрекъснато настояват да ти обяснят колко е опасно и как непременно трябва да спазваш техните заблуди. Ей това ме вади от равновесие. Като си идиот не можеш ли просто да си траеш и да не дразниш и без това малкото нормални хора. И как да не станеш кофти човек. Как да се лишиш от удоволствието да гледаш паниката в очите им като си сложиш пентаграм на гердана, като пуснеш запис на кукувица в метрото, като ги питаш непрестанно ЗАЩО?

Няма коментари:

Публикуване на коментар